IEŠKOTI

Kas yra boho stilius ir kuo jis pasižymi? Atrask festivalių madą

4 min.

Dėl plataus boho drabužių ir aksesuarų pasirinkimo šiais laikais šis stilius atrodo visiškai natūraliai. Visgi verta prisiminti, kad prieš išpopuliarėdamas jis buvo ne vien tik mados tendencija. Tai buvo kontrkultūros elementas ir būdas pademonstruoti ne tik kitokį aprangos stilių, bet ir kitokį mąstymo būdą. Nors šiuo metu jis daugiausia siejamas su septintojo ir aštuntojo dešimtmečių hipių mada, jo istorija daug senesnė ir sudėtingesnė. Sužinok, kaip gimė boho stilius ir kas jį įkvėpė!

Susipažink su boho stiliaus istorija, jam būdingais elementais ir sužinok, kaip susikurti įdomų įvaizdį.

Prieš daugiau nei 200 metų terminas „bohema“ reiškė originalų stilių, kuris paprastai buvo siejamas su to meto menininkais, rašytojais ir tam tikrais ekscentriškais intelektualais. Pirmą kartą šis terminas paminėtas XVIII a. pabaigoje Prancūzijos revoliucijos laikotarpiu. Tuo metu menininkai gyveno skurdžiai ir dėvėjo naudotus, senus drabužius. Kai ekonominė padėtis stabilizavosi, drabužiai išliko svarbia jų saviraiškos priemone. Jų stilius buvo siejamas su klajoklių romų tauta. Ši įkvepianti ir spalvinga idėja tapo savotiška kontrkultūra, siejama su kūrybiškumu ir menine išraiška, kurioje į socialinius konstruktus buvo žiūrima atsainiai.

Ažūrinė boho suknelė

Šis stilius išryškėjo XIX a. viduryje. Tuomet romantizmo atstovai buvo vis labiau siejami su prancūziškąja bohema. Jų aprangoje atsirado rytietiškų raštų, spalvingų audinių, viduramžių mados padiktuotų elementų. Laikui bėgant bohemos stilius vystėsi, kol buvo pradėtas sieti su priimtoms socialinėms normoms prieštaraujančia ideologija. Visgi, kaip ir konkrečios žmonių grupės mada, ilgainiui jis ėmė vis labiau populiarėti. XX a. pradžioje prie jo išpopuliarėjimo prisidėjo dizaineris Paulas Poiret. Dizaineris savo kolekcijoje panaudojo etninius elementus, įskaitant elementus, siejamus su rusų ir Artimųjų Rytų kultūra. XX a. septintajame dešimtmetyje bohemiški judėjimai įgavo naują prasmę. Jų tikslas buvo pakeisti supratimą apie madą. Tuo metu, kai hipiai oponavo įprastam gyvenimo būdui, išpopuliarėjo naujos tendencijos – etninių motyvų suknelės, siuviniai, spalvingi raštai ir kutai.

Boho apranga festivaliams

Boho stilius jungia įvairius elementus – įdomų požiūrį į hipių aprangą, spalvingus ir drąsius etninius raštus, taip pat aistrą vintažo madai, kuri šiais laikais, kai susiduriame su visos pramonės socialine atsakomybe, atrodo ne tik įdomi, bet ir labai reikalinga.

Boho stiliaus drabužiai

Boho stiliaus drabužių sąrašas gana ilgas, nes šio stiliaus pagrindą sudaro ne tik skirtingi modeliai, bet ir audinių bei raštų įvairovė, todėl šiam stiliui galima priskirti net ir paprastus modelius. Puikūs jų pavyzdžiai – platėjantys džinsai, džinsiniai švarkai ir liemenės. Juos laikome klasika, tačiau jie taip pat tinka boho stiliui; tereikia įdėmiai pažvelgti ir pagalvoti, kaip jie derės kuriant šio stiliaus įvaizdį. Tarp populiariausi šį stilių apibūdinančių drabužių yra ir suknelės – raštuotos, nėriniuotos ar nertos. Taip pat tinka laisvo kirpimo tunikos, palaidinės ir kelnės ; jos dažnai derinamos su šiam stiliui būdingomis raštuotomis medžiagomis ar kitomis detalėmis, pavyzdžiui, kutais ar karoliukais.

Gitta Banko dėvi platėjančias kelnes
Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Boho stiliaus aksesuarai

Aksesuarai yra labai svarbi boho stiliaus dalis. Dažnai būtent dėl jų mūsų apranga įgauna norimą charakterį. Populiariausi iš jų yra rankinės su kutais, kaubojiški batai, rytietiško rašto skarelės, skrybėlės, diržai su dekoratyvinėmis sagtimis, taip pat daug klasikinių modelių, kurie dėl raštų, siuvinių, karoliukų ir kitų detalių atitinka boho stilių.

Gitta Banko dėvi boho suknelę ir laiko rankinę su kutais
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Boho stiliaus papuošalai

Boho stiliaus papuošalai dažnai siejami su hipių kurtais rankdarbiais. Todėl tai gali būti rankų darbo vėriniai, apyrankės ir žiedai iš karoliukų. Tačiau tai dar ne viskas, nes boho stiliui taip pat priskiriami kutai, akmenukai ir metalinės detalės, pavyzdžiui, su skylutėmis. Bendra visų boho papuošalų tendencija – maksimalizmas. Kam apsiriboti vienu karoliuku ar žiedu, jei jų gali dėvėti net keliolika.

Boho papuošalai
Photo by Jeremy Moeller/GC Images

Moterų madoje boho stiliaus gali būti visi drabužiai ir aksesuarai, tačiau geriausiai šį stilių atspindi suknelės. Konkretaus modelio, kuris išsiskirtų iš kitų, nėra. Populiarios boho suknelės yra kelių pagrindinių tipų. Sužinok, kuri iš jų geriausiai tinka tavo kuriamam įvaizdžiui!

Nėriniuota boho stiliaus suknelė

Nėriniuotos suknelės puikiai tinka boho stiliui. Joms būdinga viena spalva – dažniausiai pasirenkama balta. Tačiau jų ilgis gali būti įvairus. Jis nenurodytas, todėl balta boho stiliaus nėriniuota suknelė gali būti mini, midi arba maksi ilgio, neretai pasitaiko asimetriškų modelių. Taip pat populiarios dekoratyvinės detalės – raukiniai arba kelių skirtingų medžiagų deriniai. Todėl ieškodama tobulos boho suknelės gali rinktis iš daugybės modelių.

Smėlio spalvos boho suknelė su prakarpomis
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Raštuota boho stiliaus maksi suknelė

Boho stilius – tai ne tik specifiniai kirpimai, bet ir gausybė etninių raštų. Todėl deramą vietą tarp populiariausių šio stiliaus suknelių reikėtų skirti ir raštuotoms suknelėms. Tarp jų populiariausios – žemę siekiančios suknelės. Raštuota boho stiliaus maksi suknelė – tai pasirinkimas spalvingą aprangą mėgstančioms moterims, kurios nebijo žaisti su spalvomis ir raštais.

Raštuota boho maksi suknelė
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Nerta boho stiliaus mini suknelė

Hipių mados pagrindas dažnai būdavo rankų darbo ir dekoruoti drabužiai bei aksesuarai. Daugelis žmonių rinkosi kurti drabužius nuo nulio ir patys siuvosi arba mezgė naujus drabužius. Todėl šiam stiliui netrūksta nertų modelių.

Nerta balta boho suknelė
Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

Įvaizdis, kurio dalis – boho suknelė

Kuriant įvaizdį su boho stiliaus suknele, geriausia rinktis ne tik šio stiliaus modelį, bet ir sustiprinti efektą aksesuarais. Prie daugelio įvaizdžių derės kaubojiški batai ir karoliukais puošti bateliai atvirais kulnais. Tą patį galima pasakyti ir apie rankines – prie boho stiliaus tiks ir siuvinėtos rankinės, ir rankinės su kutais.

Sidabriniai kaubojiški batai tinka prie baltos boho suknelės
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Boho stiliaus kelnės

Boho stilius – tai ne tik raštuotos suknelės, laisvo kirpimo tunikos ir gausybė kutų, bet ir daug džinsinių elementų. Iš mėlyno džinso galima pasiūti įvairių drabužių. Platėjantys džinsai, džinsiniai švarkai ir liemenės puikiai tinka boho įvaizdžiui susikurti. Juos galima derinti tarpusavyje ir suteikti jiems kontrasto vien aksesuarais arba maišyti su kitais audiniais, pavyzdžiui, puošti etniniais raštais.

Platėjančios kelnės
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Boho stilius gali atsirasti mūsų kasdienėje aprangoje. Idėjų, kaip susikurti ši stiliaus įvaizdį, daugiausia galima pasisemti muzikos festivaliuose. Labiausiai įkvepiantis visada yra Coachella festivalis, tačiau boho stilius vyrauja ir kituose muzikos renginiuose.

Raštuota boho stiliaus maksi suknelė kaip festivalio aprangos dalis

Muzikos festivaliai – tai ne tik galimybė puikiai pasilinksminti skambant pamėgtoms dainoms, bet ir pretekstas susikurti pašėlusį įvaizdį, kurį ne kiekvienas gali sau leisti dėvėti kasdien. Dėl šios priežasties raštuotai boho maksi suknelei, kuri taip pat galėtų atsirasti gana universaliame įvaizdyje, aksesuarai gali suteikti visiškai naują charakterį. Dekoratyvinis diržas, daug papuošalų, rankinė su kutais ar ant galvos užrišta skarelė – tai tik keletas aksesuarų, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį.

Boho suknelė su kutais
Photo by Christian Vierig/GC Images

Madingi boho papuošalai festivalio įvaizdyje

Nekasdienio festivalio įvaizdžio pagrindą sudaro ne tik teminiai drabužiai, bet ir aksesuarai. Papuošalai yra labai svarbus boho stiliaus įvaizdžių, kuriuos galime susikurti muzikos renginiui, elementas. Šiuo atveju geriausias pasirinkimas – maksimalizmas. Kuo daugiau, tuo geriau. Įvairūs žiedai ant kiekvieno piršto, įvairių apyrankių derinys, o gal kelios virvelės su karoliukais ant kaklo – tai tik tavo kūrybiškumo klausimas.

Boho stiliaus papuošalai
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella)

Boho stiliaus aksesuarai kaip festivalių mados elementas

Populiariausi aksesuarai, naudojami kaip boho stiliaus festivalio aprangos elementai, yra rankinės su kutais, kaubojiški batai, diržai su dekoratyvinėmis sagtimis, skrybėlės, skarelės ir saulės akiniai su spalvotais lęšiais arba neįprastų formų rėmeliais. Visgi svarbus ne tik pats pasirinkimas. Ne mažiau svarbu išlaisvinti savo kūrybiškumą ir smagiai praleisti laiką. Ant šlaunies užsirišk skarelę, paderink kelis dirželius ar kitaip parodyk, kad nebūtinai viskas turi būti taip, kaip atrodo.

Moteriški boho stiliaus drabužiai
Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Nors boho stilius pasižymi rafinuotumu, jis nėra skirtas tik moterims. Jis patiks ir vyrams, mėgstantiems natūralius audinius (pvz., medvilnę, liną ar šilką), laisvo kirpimo modelius ir etninius raštus. Vyriški ažūriniai ar gėlėti boho marškiniai neabejotinai taps festivalio estetikos dalimi. Juos gali derinti su natūralaus atspalvio laisvo kirpimo šortais arba plačiomis apsmukusiomis kelnėmis. O kaip dėl vyriškų boho aksesuarų? Tam puikiai tiks apyrankės iš dirželių ar medinių karoliukų, saulės akiniai spalvotais rėmeliais ir patogios „Birkenstock“ šlepetės kamštiniu padu.

Boho stilius vyrams

Tave taip pat gali sudominti >>> Kaip apsirengti į muzikos festivalį? Pamatykite stilingiausius įvaizdžius, atitinkančius naujausias mados tendencijas

Pagrindinės nuotraukos šaltinis: Photo by Christian Vierig/Getty Images

Tendencijos ir Patarimai
Insta News